Stevia-Benelux Groep
Steviolglycosiden E960 / SteviaStevia AssortimentOverige NatuurproductenWebwinkelVerkooppunten
Stevia Benelux Groep
Partner Worden
Nieuws
Links
Stevia kwaliteit
Disclaimer
ArchiefOud Nieuws

Eindelijk...Stevia toegestaan in de EU                                                         21 november 2011

Jawel, Stevia mag per 2 december 2011 eindelijk in de EU worden toegepast onder het nummer E 960 en...er zijn tal van extra randvoorwaarden gesteld waaraan een product dient te voldoen om als supplement toegelaten te worden. Indien een product daaraan niet voldoet dan kan zo'n product alleen worden aanbevolen en verkocht voor "uitwendig gebruik". Op onze website is per product aangegeven.
En jawel, verwacht wordt dat de gestelde eisen wel invloed zal hebben op de prijs die de consument ervoor gaat betalen.
 
Op 12 november vond de publicatie plaats van de EFSA (European Food Safety Authority - de bewaker van Europese voedselveiligheid) met betrekking tot de toelating van Stevia op de Europese markt. Met een noodzakelijke tijdsspanne van 20 dagen, betekent dit dat per 2 december steviolglycoside (de wetenschappelijke naam voor Stevia) mag worden toegepast onder bepaalde voorwaarden.

De aankondiging is terug te vinden bij het Belgische EZ Express via de volgende link:
Toelating Stevia

Voor wie geïnteresseerd is in de officiële tekst kan de Engelstalige Official Journal of the European Union van 11 november 2011 raadplegen via de 
EFSA-publicatie 

Daarmee is nog niet de laatste stap in het Stevia-hoofdstuk gezet. Naar verluidt zal de EUSTAS (de Europese belangenorganisatie voor Stevia) zich nog heel wat inspanningen getroosten om verruiming van de toepassingen en bijvoorbeeld ook het gebruik van gedroogd blad en steviaplanten gelegaliseerd te krijgen.

Kortom, wordt vervolgd...Verdere kwaliteitsverbeteringen                                                                 21 augustus 2011

Terwijl "Brussel" nog volop aan het steggelen is met allerlei belanghebbenden over de uiteindelijke toelating van Stevia op de Europese markt, werken wij aan verdere kwaliteitsverbeteringen van ons indrukwekkende assortiment steviaproducten. 

Voor zover nu bekend is, kunnen (hopelijk tegen het einde van dit jaar) steviaproducten met een zuiverheid vanaf 95% steviolglycoside in aanmerking komen voor vrije toelating.

Onze uiterst populaire en veel verkochte SteSweet® Stevia Tabs hadden al een zeer hoge zuiverheidsgraad van maar liefst 90%. Dat zuiverheidspercentage wordt thans verhoogd tot maar liefst meer dan 97% Reb-A!
Daarmee zet SteSweet® opnieuw de hoogste kwaliteitsstandaard neer voor hoogwaardige steviatabletten.

Een hart onder de riem voor onze wederverkopers van hoogstaande kwaliteitsproducten en een zege voor gezondheidsbewuste consumenten.
 


 

Mis-informatie                                                                                        21 juni 2010

Helaas zijn allerlei indianenverhalen in omloop over "goedgekeurde Stevia". Laat u niet misleiden door dergelijke mis-informatie. Het kan nog wel een tijdje duren voordat bepaalde steviasoorten toegepast mogen gaan worden in drank en voeding. Vooruitlopend daarop worden onze SteSweet® producten al geproduceerd op levensmiddelenniveau dankzij uiterst zorgvuldige productie- en verpakkingsmethoden.

Binnen de Benelux vallen stevia-producten nog steeds onder de Novel Food reglementen en dat houdt in dat Stevia alleen mag worden aanbevolen en verkocht voor "uitwendig gebruik". Dat heeft ook te maken met het ontbreken van echte kwaliteitsnormen voor de verschillende soorten Stevia.
Wij zijn er best een beetje trots op dat onze producten van een kwaliteitsniveau zijn, waaraan menige producent nog wel een puntje kan zuigen. Dat is merkbaar aan de explosieve vraag naar steviaproducten van het merk SteSweet®.

Trouwens het is nog maar de vraag of de aanstaande toelating van Stevia als zoetmiddel voor industrieel gebruik wel enig effect zal kunnen hebben voor menig consument. Met de huidige ADI (Aanbevolen Dagelijkse Inname) van de officiële instanties van 4 mg/kg lichaamsgewicht is de lat wel erg hoog gelegd om in de praktijk van enig nut te kunnen zijn.

Hoe dan ook, wij houden wel graag rekening met uw gezondheid en welzijn!Positief advies over Stevia!  
                                                         14 april 2010

Eindelijk, de ESFA heeft het een positief oordeel gegeven over stevia - officieel aangeduid als steviolglycosiden. Echter daar is nog wel enige onderscheid in aan te brengen. Indien het voorbeeld van Franktijk wordt gevolgd, dan zou dat in kunnen houden dat alleen Rebaudioside A met een zuiverheid van 97% of wellicht ook van 95% voorgedragen wordt voor toelating als product dat ook inwendig gebruik mag gaan worden.

Het is nog even afwachten hoe dat allemaal "op ambtelijk niveau" uitgewerkt gaat worden (wat nog wel 6-9 maanden kan duren!).

In tegenstelling tot allerlei indianenverhalen, betekent dit nog niet automatisch dat elk steviaproduct (producten uit steviolglycosiden) zomaar toegelaten gaat worden .

Het volledige bericht (in het Engels) is te vinden onder de link: 
 

http://www.flex-news-food.com/pages/29535/European-Union/Sweetener/eu-wide-approval-stevia-sweetener-expected-within-next-months.html

Hoe het ook zij, het is een eerste stap in de goede richting om stevia te gaan erkennen als waardevol product en als hoogwaardige vervanger van suiker en van allerlei chemische zoetstoffen.


Nederland wacht met smart op nieuw EU-besluit!                                          januari 2010

Uit marktonderzoek is gebleken dat diverse sectoren, met name de levensmiddelen en frisdrankindustrie, met groeiend ongeduld wachten op toelating van Stevia in de EU, door bijv. simpelweg het voorbeeld van Frankrijk en Zwitserland te volgen.
Dat zou een geweldige bijdrage zijn aan de bevordering aan gezondheid in het algemeen en aan die van mensen met obesitas en diabetes in het bijzonder.Reb-A in Zwitserland toegestaan!
  
                                                                                                                          oktober 2009

 

Wij ontvingen bericht dat Rebaudioside A (kortweg Reb-A genoemd) toegelaten wordt in Zwitserland.
Nu de andere Europese landen nog!Stevia in Europa                                                                                                      oktober 2009

Stevia Reb-A mag in Frankrijk!

Zojuist ontvingen wij bericht dat Frankrijk als eerste EU-land Stevia Rebaudiana Bertoni , beter bekend als Reb-A met een zuiverheid van +97%, - het meest krachtige en de zuiverste vorm van Stevia - als voedingssupplement officieel heeft toegelaten voor een periode van twee jaar.
Hiermee is de eerste stap gezet in Europa naar erkenning van de bijzondere kwaliteiten van Stevia.


 
Home
Steviolglycosiden E960 / Stevia
Stevia Assortiment
Overige Natuurproducten
Webwinkel
Verkooppunten